Bine ati venit la Cabinetul Dr. VOICU

Program de lucru: : Luni - Vineri > 8.00 - 18.00
  Contact : +4.0722.684.735

Otoplastie

Chirurgia estetică a urechii – otoplastie

Chirurgia estetică a urechii poate corecta urechile proeminente (cartilajul excesiv al urechii), loburile prea mari sau deformate în alt mod, „urechile clăpăuge” (cazurile în care marginile urechii se îndoaie înainte şi înapoi), precum şi urechile în formă de „cupă” sau în formă de „scoică” (urechi foarte mici sau urechi fără cute naturale). Chirurgia plastică a lobului urechii, o procedură mult mai puţin invazivă decât otoplastia, are scopul de a repara loburile urechii rupte de cercei sau întinse intenţionat ca o formă de modificare corporală .

Consultul iniţial

În cursul consultaţiei, Dr. Voicu va examina structura urechilor şi vă va expune posibilităţile de corectare a problemelor. Chiar şi în cazul în care este necesar ca numai una dintre urechi „să fie îndreptată”, este foarte probabil ca intervenţia chirurgicală să aibă loc la nivelul ambelor urechi, astfel încât să se obţină un efect cât mai natural şi mai simetric.

Otoplastia nu afectează auzul. Ca urmare a unei proceduri de otoplastie reuşite, urechile vor fi proporţionale cu dimensiunea şi cu forma feţei şi a capului.

Procedura

Procedura de otoplastie se efectueaza intr-o clinica acreditata. Interventia se poate fecetua cu anestezie locala sau cu anestezie generala. In cazul anesteziei general este necesara ramanerea peste noapte in clinica. În celelalte cazuri, pacienţii se întorc acasă în aceeaşi zi, după câteva ore de la efectuarea procedurii. În condiţii normale, procedura chirurgicală durează aproximativ două ore.

Tehnicile variază în funcţie de caracteristicile personale. Criteriile care pot influenţa alegerea unei tehnici includ anatomia generală a urechii, întinderea cartilajului urechii, pielea în exces din zonele învecinate urechii sau nivelul malformaţiei din alte zone ale urechii.

Există două tehnici comune de otoplastie:

  • În primul rând, chirurgul stabileşte locul în care va efectua incizia căutând zona cea mai puţin vizibilă din spatele urechii. După efectuarea inciziei, chirurgul va sculpta cartilajul expus al urechii şi îl va repoziţiona mai aproape de cap pentru a obţine un aspect cât mai natural. În anumite cazuri, chirurgul va înlătura mai mult cartilaj excedentar pentru a îmbunătăţi aspectul final al urechii.
  • În cadrul celei de a doua proceduri comune, este eliminată pielea, iar cartilajul urechii este împins înapoi. Această procedură nu presupune îndepărtarea de cartilaj.

Perioada postoperatorie

După efectuarea procedurii, capul va fi înfăşurat într-un bandaj elastic. Aplicarea bandajului ajută la menţinerea noii poziţii a urechilor şi grăbeşte procesul de vindecare. În general, pacienţii revin la cabinetul chirurgical după câteva zile pentru a schimba bandajul iniţial cu un altul mai uşor. Dr. Voicu vă va da instrucţiuni cu privire la utilizarea bandajului mai uşor si vă va pune la dispoziţie o listă completă de instrucţiuni postoperatoriii, pe care dumneavoastră va trebui să le urmaţi pentru a reduce riscul de complicaţii.

Activitatile cotidiene se pot relua dupa 2-3 zile de la intervenţia chirurgicală. Procedurile mai complicate pot necesita un timp de recuperare mai lung. În toate cazurile, trebuie să se evite îndoirea urechilor timp de cel puţin o lună.

În cursul recuperării, pacienţii supuşi unei intervenţii chirurgicale de otoplastie pot experimenta:

  • stări temporare de disconfort şi amorţire – remediate cu medicaţie orală
  • edem – prin ridicarea capului, va dispărea în curs de cateva zile
  • senzaţii neobişnuite – pot include mâncărimi sau lipsă de sensibilitate la linia de incizie care se pot remite în curs de cateva luni

 

 

Rezultatele estetice depline obţinute prin intervenţia chirurgicală a urechii vor fi vizibile în curs de 10-20 de zile, în funcţie de amploarea procedurii şi de respectarea instrucţiunilor postoperatorii.

Aceasta prezentare are un caracter informativ si nu poate inlocui o consultatie personalizata