Bine ati venit la Cabinetul Dr. VOICU

Program de lucru: : Luni - Vineri > 8.00 - 18.00
  Contact : +4.0722.684.735

Frumuseţea feminină şi cea masculină din punct de vedere istoric 2 : Lucrurile se shimba

Începând cu epoca de piatră şi până în era bronzului (circa 70.000 până circa 3000 î.Chr.) bărbaţi şi femei trăiau în comunităţi în mare măsură echitabile, în aşa numita societate tribală. Datorită calităţii lor de păstrătoare a fecundităţii, femeile aveau deseori un statut cultural şi câteodată chiar social mult mai mare decât cel al bărbaţilor. Nicidecum nu erau „supuse” bărbatului, erau sub „ocrotirea” lui sau chiar „proprietatea” lui. Asta s-a schimbat treptat de-a lungul mileniilor timp în care femeile au inventat agricultura şi apoi creşterea animalelor. Abia atunci oamenii au început să înţeleagă faptul că şi bărbaţii au rolul lor la creşterea progeniturilor.

Această revelaţie a avut efecte majore pentru sexul feminin: zeiţe-mame – şi cu ele şi întreaga populaţie feminină – au pierdut treptat din importanţă. Zeiţele făcătoare au fost „detronate” de zeii făcători masculini, moştenirea pe linie maternă (de la mamă la fiică) a fost înlocuită de cea pe linie paternă.

Noii „părinţi” de atunci nu s-au mulţumit în nici un chip cu noul rol reproductiv, ci au început să revendice controlul asupra provenienţei. Şi pentru că nici astăzi nu există o modalitate sigură de a depista tatăl numai pe baza urmaşilor (nici testele sanguine de azi nu ajută decât la stabilirea a cine nu este tatăl unui copil) bărbaţii au trebuit să născocească alte metode de a dovedi virilitatea. Astfel au început să ţină partenerele sexuale departe de alţi bărbaţi. Asta se putea face prin violenţă sau printr-o deposedare de drepturi în timp, ajungându-se la subjugarea femeii din punct de vedere economic şi moral – un proces care a durat mii de ani şi ale cărui efecte se mai vad si astazi.

Preluarea puterii de către bărbat se mai numeşte astăzi „revoluţia neolitică”. Ea a început după ultima era glaciară acum vreo nouă mii de ani. Reducerea posibilităţilor de hrănire care i-a făcut pe oameni să se alăture în comunităţi din ce în ce mai mari şi să se ocupe împreună de procurarea de hrană a deschis calea unei astfel de revoluţii. Atunci s-au cristalizat primele structuri de dependenţă, pentru că cine poseda, producea şi împărţea hrana avea putere asupra celora care aveau mai puţin.

Pe parcursul revoluţiei neolitice trebui să fi apărut şi primele „concursuri de frumuseţe” dintre femei. Noii taţi nu doreau doar copii, aceştia trebuiau să fie şi puternici, frumoşi şi sănătoşi, de preferinţă băieţi – adică după chipul şi asemănarea taţilor. Ceea ce înainte era dreptul doar al femeii – adică să-şi aleagă partenerii sexuali printre cei mai puternici, sănătoşi, potenţi şi cu caracterul cel mai plăcut – devenea din ce în ce mai mult dreptul bărbatului.

Exista însă unele diferenţe importante care mai au şi astăzi repercusiuni asupra descendentelor de sex feminin ale Evei. Spre deosebire de femeile culturilor pre-neolitice (şi a tuturor celor matriarhale) care nu priveau partenerul sexual/tatăl copiilor ca pe o posesie şi nici nu îl limitau în dezvoltarea lui, bărbaţii au început să vadă în femeile alese de ei o proprietate personală. Şi ca orice posesie şi ele aveau rolul de a creşte valoarea bărbatului în ochii societăţii. (VA URMA)

Vezi si celelalte capitole

Comentarii

comentarii