Bine ati venit la Cabinetul Dr. VOICU

Program de lucru: : Luni - Vineri > 8.00 - 18.00
  Contact : +4.0722.684.735

pictura rubens

Frumuseţea feminină şi cea masculină din punct de vedere istoric 9: reprezentari

Şi bărbaţii au fost hărţuiţi şi arşi în evul mediu, în „era disperării”, ca vrăjitori, eretici sau discipoli ai diavolului; şi pentru ei era mai bine dacă nu şchiopătau, dacă nu aveau o cocoaşă, mâini deformate sau o privire prea ascuţită. Numărul victimelor bărbăteşti însă nu poate fi comparat cu cel al femeilor. Şi, exceptând deformările cu caracter de boală, ei nu trebuie să trăiască astăzi cu demonizarea anumitor caracteristici corporale. Prin „Sexy Hexy” nu se înţelege niciodată un bărbat.

Ceea ce era considerat în popor din timpuri străvechi ca fiind frumos – un trup feminin cald, moale, păr lung şi sclipitor, ochi strălucitori şi mâini care se pretau la jocurile dragostei – era pentru bărbaţii bisericii o „operă a diavolului”. Trebuia deci prezentat gustului inoficial al poporului un ideal estetic oficial al bisericii care să pună în valoare „virtuţiile feminine”: castitatea (chiar şi la mame), pioşenia, pietate în faţa lui Dumnezeu şi supunere în faţa bărbatului. De abia artiştii Renaşterii (din sec. 16) au avut voie din nou să înfăţişeze oamenii fără îngrădirile impuse de biserică. Operele lor nu denotă nici umilinţă pioasă, nici graţie spirituală, ci o strălucire naturală şi un trup care nu lasă privitorului nimic de dorit.Şi privitoarele au putut să se regăsească în sfârşit în artă: arta Renaşterii înfăţişează figuri feminine foarte naturale cu sâni şi burţi naturale, cu picioare mai groase şi braţe chiar puternice care arătau de parcă ar fi putut face treabă grea (şi nu doar a fi folosite la rugăciuni pioase).

Femeile lui Rubens mai uimesc şi astăzi privitorii prin plenitudinea trupurilor, pentru a nu spune obezitate: forme bogate, la a cărei privire femeile de astăzi care ţin regim strict şi-ar dori ca idealurile estetice de atunci să fie din nou valabile. Pictorul flamand oglindeşte un ideal care corespundea puterii şi respectului internaţional al clasei sale sociale (şi a celei a patronilor săi): Trupurile rotunde simbolizau lux şi patos a stilului baroc de viaţă. (VA URMA)

Vezi si celelalte capitole

Comentarii

comentarii