Bine ati venit la Cabinetul Dr. VOICU

Program de lucru: : Luni - Vineri > 8.00 - 18.00
  Contact : +4.0722.684.735

Frumuseţea feminină şi cea masculină din punct de vedere istoric 8: evul mediu

Din era medievală pe sfârşite ne-au fost transmise dovezi despre scene pline de viaţă din băile publice, de serate dansante şi muzicale, de meşteşugul bărbătesc şi feminin şi de arta medicală (ceea ce includea şi reprezentări destul de realiste ale trupurilor bărbăteşti şi feminine). Dar şi alte aspecte care intregeau imaginea mai ales a femeilor, aspecte ale căror efecte mai persistă şi în zilele noastre. În mod persistent, în imagine şi cuvânt, s-a demonstrat după ce caracteristici pot fi recunoscute „vrăjitoarele” (şi „vrăjitorii”). O primă culegere sistematică a acestor caracteristici a fost „Hexenhammer”, o operă a doi călugări misogini care a apărut în 1486/87 şi a fost reeditată până în 1669 de 29 de ori ajungând astfel un adevărat bestseller.

Dispreţul profund faţă de femei a autorilor operei care prin ea a ajuns la o claritate nemaiîntâlnită nu izvora doar din nevroza lor personală, ci şi dintr-o tradiţie seculară a gândirii masculine care la acea vreme ajungea la apogeu. Astfel a putut dăinui ura generală faţă de femei, vânătorilor de vrăjitoare le erau imediat suspecte femeile de o frumuseţe deosebită dar şi de o urâţenie deosebită. Femeile cu părul roşu, cu bărbia proeminentă sau cu nasul lung, femeile cu negi şi aluniţe, femei fără nici un semn pe piele, cocoşatele, femei care păreau deosebit de senzuale sau fără copii (ceea ce era iritant, pentru că probabil deţineau secrete de contracepţie, interzisă pe atunci) – ele şi multe altele trebuiau să fie conştiente că puteau fi acuzate de vrăjitorie şi că trebuiau să-şi lase viaţa în chinurile groaznice ale torturii (fie că „recunoşteau” fie că nu)între 1400 şi 1755 au fost executate doar în Europa cel puţin şase milioane de femei, prin ardere, înecare, rupere în patru – cea mai groaznică şi mai mare campanie de nimicire a femeilor din istorie.

Femeile mai întâlnesc şi astăzi efectele ei. O femeie cu un nas ca un cârlig încă nu este interesantă şi se spune că are un „nas de vrăjitoare”. Iar o femeie care nu îndepărtează perii de pe buza superioară nu scapă de comentariul că ar avea o „mustaţă de vrăjitoare”. (VA URMA)

Vezi si celelalte capitole

Comentarii

comentarii