Bine ati venit la Cabinetul Dr. VOICU

Program de lucru: : Luni - Vineri > 8.00 - 18.00
  Contact : +4.0722.684.735

Frumuseţea feminină şi cea masculină din punct de vedere istoric 5b: diferente (partea a 2-a)

Femeile sunt de regulă mai scunde decât bărbaţii, de aceea femeile înalte cad pradă ridiculizării, sunt considerate „uriaşe” sau „vrej de fasole” şi trebuiau să poarte umerii lăsaţi şi capul plecat pentru a nu surclasa vreun bărbat.

Femeile au de regulă umeri mai strâmţi decât bărbaţii. Femeile cu umeri laţi şi puternici nu aveau voie să-i ţină drepţi şi trebuia să poarte haine care să distragă atenţia asupra umerilor pentru a nu fi considerate „bărbate”. Chiar şi în zilele noastre, atletele nu sunt scutite de remarci cu privire la statura lor musculoasă.

Cele mai multe femei au muşchii mai puţin dezvoltaţi decât bărbaţii. Nu aveau voie să se antreneze pentru a avea membre moi. Pentru bărbaţi acest fapt avea un plăcut efect secundar: femeile aveau mai puţini muşchi decât ar fi avut în urma unor antrenamente şi începeau să se simtă chiar ca „sexul slab”.

Reguli estetice asemănătoare pentru bărbaţi nu ne-au fost transmise din nici o cultură. Chiar şi în Grecia antică cu cultura ei homofilă care venera pentru prima oară în istoria omenirii trupul uman dezbrăcat – mai întâi pe cel masculin, apoi şi pe cel feminin – corpul bărbătesc bine proporţionat era dorit dar nu era condiţie pentru a deveni cineva în societate. Sănătatea, puterea fizică şi prezenţa de spirit erau mult mai valoroase decât frumuseţea trupească masculină.

În mod interesant, femeile nu s-au revanşat niciodată în întreaga istorie a civilizaţiei pentru îngrădirile estetice printr-un anume ideal al frumuseţii pe care să-l fi aplicat bărbaţilor. Cu siguranţă că totdeauna femeile au preferat ca partener un Adonis drăguţ, tandru, deştept şi abil unui bărbat necioplit, brutal, prost şi neproporţionat. Dar chiar şi pentru femei frumoase, de multe ori altele erau criteriile pentru alegerea bărbatului decât cel al unui corp deosebit de frumos. (VA URMA)

Vezi si celelalte capitole

Comentarii

comentarii